pühapäev, 28. juuni 2015

Sefiiritort porgandibiskviidi ja apelsini-keedukreemiga

Mul oli põhjust kooki teha. Kuna oli suurt vaja, aga mul on pisemaid lihtsam transportida, tegin 2 väiksemat. Vorm oli 22 cm läbimõõduga ja ümmargune. Tahtsin 4-kihilist kooki, seega sain 8 biskviiti küpsetada. Nii mõnigi arvaks, et on paremaid mooduseid aja sisustamiseks :) Kirja panen kogused ühe koogi jaoks.

Porgandibiskviit:
3 suurt muna
140 g suhkrut
75 g õli
1,5 tl vaniljesuhkrut
375 g peenelt riivitud porgandit
1,5 tl küpsetuspulbrit
180 g jahu

Keedukreem;
250 ml piima
60 g suhkrut
3 munakollast
30 g jahu
1 spl tärklist
15 g võid
1 apelsin
400g maitsestamata jogurtit

Sefiir:
4 munavalget
300 g suhkrut
4-5 spl vett
1 tl sidrunhapet

Kõigepealt panin jogurti nõrguma, et see veidi vähem vedel oleks. Selleks panin paar kohvifiltrit sõela sisse ja jagasin topsi täie jogurtit nende vahel. Lasin u tunnikese nõrguda ja panin topsi tagasi, et hiljem kasutada.

Järgmisena valmis keedukreem. Selleks tuleb piim ja pool suhkrust panna potti ning kuumutada keemiseni. Samal ajal vahustada munakollased ülejäänud suhkruga ning vahule lisada jahu ja tärklis. Kui piim on kuum, siis tuleb see pidevalt vispeldades segule juurde niristada. Valmis segu läheb potti tagasi ja keskmisel kuumusel ikka pidevalt vispeldades kuumutada kuni paksenemiseni. Paar minutit läheb aega. Seejärel sisse segada või ning riivitud apelsini koor ja mahl. Valada madalasse nõusse ja katta toidukilega, et ei tekiks peale nahka. Siis külmkappi oma aega ootama.

Nüüd läheb kuumaks. Ahi sooja 200 kraadi juurde ja algab biskviiditegu.
Kõige tüütum osa on porgandi riivimine. Mina kui laisk inimene üritasin leiutada mugavamat viisi porgandi peeneks saamiseks ja proovisin, kas mu pisike minilõikur saaks sellega hakkama. Ja ta sai! Oluliselt lihtsam on hoida näppu nupu peal ja oodata, kui käega riivi ääres vehkida. Niisiis ilusatest porganitest sai veel ilusam oranž pudi.
Edasi läheb lihtsamaks. Vahusta munad suhkruga, lisa õli ja vaniljesuhkur ja porgandid. Viimasena sega õrnalt juurde jahu ja küpsetuspulber.
Küpseta 4 põhja. Üks põhi tahab ahjus olla u 12-14 minutit. Esialgu proovisin 10 minutiga, aga siis jäi pealmine osa veel veidi kleepuvaks, pisut pikema ajaga oli paras. Mina arvutushuvilisena kaalusin ära oma taignakoguse ja jagasin selle grammi täpsusega neljaks. Tulemuseks oleks olnud 239 grammi. Igaks juhuks panin korraga vormi 225 g, sest viimasest portsust jääb osa niikuinii kausi külge. Lõpptulemusena kaalus viimane taignajagu ainult 190 g. Aru ma ei saa, kuhu osa kaalu vahepeal kadus. Teisel korral oli samamoodi.
Kuna küpsetuspaber on suurem kui vorm, siis tuleb servad ära lõigata. Viimasel ajal olen ma need servajupid sirgeks lõiganud, no nii u 5 cm laiused, ja hiljem kasutanud tordi kaunistamisel aluse kaitseks. Kokkuhoiu mõttes ei ole siis tarvis jupikesi lõigata uuest paberist.
Ma üldiselt ei söö kooke ja mind jätab külmaks ahjust tulev hea lõhn. Seekord oli erand. See porgandiga koogipõhi lõhnas nii hästi, et ma oleks tahtnud sealt ampsata. Kahjuks (või õnneks) oli biskviiti täpselt jao pärast, niisama maitsmiseks ei miskit.

Sega keedukreem läbi ja lisa sinna jogurt. See muudab maitse õige pisut mahedamaks ja hapukamaks, mis sobib magusa koogiga kenasti.

Pane vormi biskviitpõhi ja kreem vaheldumisi, pealmiseks kihiks jäägu biskviit. Seda võiks natuke immutada. Kata kilega ja jäta paariks tunniks tahenema.






Valmista sefiir. Selleks pane potti suhkur ja vesi ning keeda siirup (u 7 min). Samal ajal vahusta munavalged. Lisa peene nirena koguaeg mikserdades siirup vahule. Mikserda paar minutit ja lisa sidrunhape. Mikserda kuni sefiir kausi küljest lahti lööb, st u 15 min. Kaunista kook.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar